Duurzaamheid en Boni

Boni supermarkten vindt het belangrijk om meer te zijn dan alleen een voordelige supermarkt waar u in  een prettige omgeving uw wekelijkse boodschappen haalt. We zijn ons bewust dat we een belangrijke rol spelen in duurzaamheid. Wij geloven erin dat we door de gangbare zaken duurzamer te doen, wij de grootste verandering teweeg kunnen brengen. Om de gangbare zaken te kunnen veranderen, hebben we vele anderen nodig zoals onze leveranciers, medewerkers maar ook onze klanten.

Wij vertellen u graag welke stappen wij inmiddels op het gebied van duurzaamheid hebben gezet. Dit doen we aan de hand van de volgende onderwerpen:
 • Milieu
 • Gezondheid & welzijn
 • Maatschappelijke verantwoordelijkheid & lokale betrokkenheid
 • Producten & productie
Ook u als klant kunt uw steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor ons puur natuurlijke Limousinrundvlees van Boer&Slager en daarmee een bijdrage te leveren aan een verantwoorde manier van vleesproductie. Ook kunt u kiezen voor biologische, fairtrade of ‘ik kies bewust-producten’. Alleen samen kunnen we het verschil maken! Helpt u mee?

Milieu
Boni doet veel om het milieu zo min mogelijk te belasten en zoekt steeds naar nieuwe, betere manieren om het milieu te sparen. Door onze CO2 uitstoot te verlagen, leveren we een bijdrage aan de strijd tegen de opwarming van de aarde:
 • Boni heeft voor al haar winkels, distributiecentrum, servicekantoor en de centrale slagerij gekozen voor groene stroom en levert op deze manier haar bijdrage aan de vergroening van de energieproductie.
 • In de Boni winkels zijn de wandkoeling, diepvriesmeubels en gekoelde actiemeubels voorzien van glazen deuren moet goede isolatie. Hierdoor houden we de kou in onze meubels en besparen we energie.
 • Alle nieuwe winkels van Boni zijn voorzien van warmte terugwininstallaties en CO2-koelingen. Deze zijn minder belastend dan andere koelingen en daarnaast besparen ze energie.
 • Uw wekelijkse voordeelfolder en de actiekaarten in onze winkels zijn in een CO2-neutrale drukkerij gedrukt.
 • In uw Boni supermarkt kunt u lege batterijen en lampen inleveren die bij ons door een gespecialiseerd bedrijf worden opgehaald en gerecycled.
 • Onze kassamedewerkers vragen u na afrekenen of u een kassabon wilt hebben. Indien u geen kassabon wilt hebben, printen wij deze niet. Dit scheelt zwerfafval en zorgt voor een besparing van grondstoffen en energie voor de productie.
 • Boni supermarkten heeft zich aangesloten bij het initiatief om geen gratis tasjes uit te delen aan de kassa. U kunt wel een veelvuldig herbruikbare Boni tas of Boni big shopper kopen.
 • Al het afval van de Boni winkels, distributiecentrum, servicekantoor en de centrale slagerij wordt verzameld en gescheiden aangeboden aan onze afvalverwerker om dit zo veel mogelijk te hergebruiken.
 • Een groot deel van onze huismerken wordt verpakt in FSC papier en karton. Bijvoorbeeld alle kartonnen drinkverpakkingen zoals die van Melkan, Zuivelmeester en Perfekt tintelfruit, alle omdozen van onze huismerken, het blad Boodschappen , luiers, dameshygiene, servetten, toiletpapier, koffiefilters en theedoosjes. Daarnaast worden de theedoosjes zonder transparante folie verpakt.
 • Boni heeft de loonstroken van haar medewerkers gedigitaliseerd. In plaats van iedere periode 2.400 loonstroken in een envelop te versturen, ontvangen de medewerkers deze digitaal. Hiermee besparen we veel papier, grondstoffen en energie voor de productie van dit drukwerk.
Gezondheid & welzijn
De mens is voor Boni een belangrijk onderdeel binnen duurzaamheid. Zo ondersteunen we initiatieven voor gezonde voeding en zorgen we voor goede werkomstandigheden voor onze medewerkers:
 • Boni streeft naar een veilige winkelomgeving voor zowel klanten als medewerkers. Daarom stimuleren wij het pinnen in onze winkels om op deze manier zo min mogelijk contant geld in de kassa te hebben.
 • Nieuwe medewerkers wonen een introductiedag bij en krijgen een inwerkplan om zich snel thuis te laten voelen in hun werk en onze klanten zo goed mogelijk te woord te kunnen staan.
 • Boni vindt het belangrijk dat medewerkers een luisterend oor vinden. Of dit nu om het delen van een situatie op het werk is bij onze vertrouwenspersoon of na een traumatische ervaring tijdens het werk bij Slachtofferhulp.
 • Opleiding en persoonlijke ontwikkeling staat hoog in het vaandel bij Boni. Daarom bieden wij onze medewerkers een volledige MBO opleiding aan toegespitst op de supermarkt. Ook kunnen medewerkers zich door een opleiding op maat verder ontwikkelen in hun carrière.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid & lokale betrokkenheid
Boni neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en voelt zich betrokken bij haar directe omgeving. Wij werken graag mee aan een prettige omgeving waarin mensen, bedrijven en organisaties naar elkaar omzien.
 • Boni heeft een actieve rol en betrokkenheid in het succesvol maken van de inclusieve samenleving. Wij zijn partner van De Normaalste Zaak en deelnemer van Grote Bedrijvennetwerk welke zich beide inspannen om de Participatiewet tot een succes te maken. Boni heeft inmiddels 30 medewerkers met een beperking werken. Zowel Wajongere als medewerkers die gedetacheerd zijn vanuit de SW.
 • De regels voor tabak- en alcoholverkoop zijn aangescherpt en voor naleving speelt de supermarkt een belangrijke rol. Boni neemt hierin haar verantwoordelijkheid door de controle hierop serieus te nemen en de uitvoering hiervan continu te toetsen.
 • Boni laat zijn betrokkenheid zien door middel van sponsoring van diverse sportverenigingen en ondersteuning van goede doelen. Hierdoor komen middelen vrij waarmee verenigingen en stichtingen hun werk nog beter kunnen uitvoeren.
 • Boni probeert verspilling tegen te gaan. Dit doen we onder andere door producten met een korte houdbaarheid niet weg te gooien maar beschikbaar te stellen aan de Voedselbank.
 • Om studenten kennis te laten maken met het werken in een organisatie en zich te ontwikkelen biedt Boni voor zowel MBO, HBO als WO studenten stageplaatsen. Deze stageplaatsen worden aangeboden in de winkels, het distributiecentrum en op het Servicekantoor.
 • De bedrijfskleding van de medewerkers in onze winkels en het distributiecentrum wordt op maatschappelijk verantwoorde wijze geproduceerd. Voor de toeleveranciers gelden strenge eisen op het gebied van geen kinderarbeid, marktconforme beloning en milieuvriendelijke productielijnen. De kleding voldoet aan alle in Nederland geldende wetten, normen en richtlijnen betreffende veiligheid en milieu.
Producten & productie
Wij kunnen zelf een verschil maken, maar dit verschil kan groter worden door een goede samenwerking met onze toeleveranciers. Wij zorgen samen met onze inkoopvereniging Superunie voor betrouwbare producten en een gezonde keten waarbij wordt gekeken naar mens en milieu:
 • Superunie beheert alle informatie over leveranciers en productielocaties (adressen, activiteiten, certificeringen) in een informatiesysteem. Hierdoor krijgen we niet alleen in beeld waar bijvoorbeeld de vis verpakt wordt (vaak Nederland), maar ook waar hij schoongemaakt wordt.
 • Superunie heeft in 2014 een gedragscode, die gebaseerd is op internationale afspraken en erkende verdragen, aangenomen. Hiermee communiceren wij naar leveranciers én hun toeleveranciers welk gedrag wij van hen verwachten op het gebied van mens, dier en milieu.
 • De ambities van Boni en Superunie op het gebied van verduurzaming zijn duidelijk zichtbaar voor externe partijen door onze deelname aan:
  • Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO)
  • Ronde Tafel voor Duurzame Soja (RTRS)
  • Convenant Verduurzaming Verse Groente en Fruit (Initiatief Duurzame Handel)
  • Convenant Verantwoorde Soja (Initiatief Duurzame Handel)
 • Daarnaast doen we volop mee aan onderzoeken en bijeenkomsten op het gebied van verduurzaming, wat onze zichtbaarheid voor maatschappelijke spelers vergroot.
 • Sinds 2014 wordt het rundvlees bij Boni grotendeels verkocht onder het label Boer & Slager. Een uniek concept waarbij Boni gekozen heeft voor kwaliteitsvlees van Limousinrunderen waarvoor wordt samengewerkt met een klein aantal ketenpartners. Hierdoor is de herkomst van het rundvlees bekend en is de kwaliteit en samenstelling gegarandeerd. Lees hier meer over het Boer&Slager assortiment.
 • Bakkerij Fuite levert een uitgebreid assortiment brood en bollen van uitstekende kwaliteit. Al deze producten zijn volledig e-nummervrij, daarnaast is Bakkerij Fuite Halal gecertificeerd.
 • Het Vinkje van Ik kies bewust helpt u als klant om tijdens het boodschappen doen gezonde keuzes te maken. Het groene vinkje staat voor een gezonde keuze, het blauwe vinkje voor een bewuste keuze. Het groene en blauwe vinkje komt u op heel veel producten tegen in uw Boni supermarkt.
 • Bij Boni vindt u diverse biologische producten zoals groente & fruit, kruidenierswaren en we hebben ook een biologische variant Polderhoeve brood.
 • Veel van onze huismerkproducten Perfekt voldoen aan strenge eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden en eerlijke handel. Zo is het chocolade broodbeleg (hagelslag en vlokken) UTZ gecertificeerd, heeft Perfekt thee het Fairtrade keurmerk net als de chocoladerepen van Perfekt.
 • Naast UTZ en Fairtrade zijn er nog diverse andere certificeringen waaraan de leveranciers van onze huismerkproducten ingekocht door Superunie aan voldoen. Zo heeft 98% van de koffie, 100% van de thee, 82% van de cacao, 100% van de palmolie, 20% van de soja en 58% van de visleveranciers een certificering. Dagelijks wordt er aan gewerkt om dit percentage verder te verhogen.
 • De centrale slagerij van Boni supermarkten streeft continu naar verbetering van het vleesassortiment. Naast het Boer&Slager voor rundvlees concept, zetten we stappen in verduurzaming van het varkensvlees en kip. Momenteel zijn wij met Wakker Dier in gesprek over verduurzamingsinitiatieven.